Putin peste 30% din produsele farmaceutice necesita manipulare si transport la o temperatura controlata, astfel incat sa nu sufere nici o modificare. In functie de medicament sau produs, temperatura poate varia de la negativa la pozitiva. De exemplu, azotul lichid trebuie mentinut la -190 grade Celsius si produsele congelate la -20 grade Celsius. Medicamentele care necesita refrigerare vor avea nevoie de temperaturi cuprinse intre 2 ° C si 8 ° C, dar exista si produse care necesita temperatura camerei, care este de aproximativ 20 ° C.
Orice tip de vehicul utilizat in transportul farmaceutic trebuie sa respecte parametrii de temperatura, curatare si izolare pentru a asigura calitatea produselor. Aceste masuri sunt marcate in ghidul de bune practici de distributie.
Operatorul de transport farmaceutic trebuie sa efectueze un control strict si permanent al temperaturii, precum si sa respecte conditiile de manipulare si depozitare stabilite de producator pentru fiecare dintre produse. De asemenea, el trebuie sa aiba vehicule adecvate echipate cu sisteme si dispozitive pentru a controla si asigura temperatura pe tot parcursul lantului. Vehiculele trebuie sa fie sigure si sa respecte conditiile igienice solicitate.
De asemenea, operatorul trebuie sa depoziteze in mod corespunzator produsele din vehicul, astfel incat sa nu sufere nici o deteriorare in timpul transportului. De-a lungul lantului logistic farmaceutic, este esential sa existe un personal format din profesionisti pregatiti si calificati pentru a efectua fiecare dintre diferitele operatiuni. De la personalul de birou, care trebuie sa asigure agilitatea si trasabilitatea in lant, pana la profesionistii care manipuleaza produsele in depozite sau centre de distributie si cei care sunt responsabili pentru transportul farmaceutic.